Zdroje soli

Kamenná sůl - Zechstein sůl, Werfenian sůl, Röt sůl, Muschelkalk sůl, Keuper sůl, Jurská sůl, Terciární sůl: toto je obrovské množství různých nalezišť soli, které se od sebe zřetelně liší z důvodu jejich věku a geologie.

Chlorid sodný - chemický název pro sůl - se skládá z kovového prvku sodíku a plynného prvku chlóru.

Sůl kamenná

Již v Bibli se používá fráze "solí země" ve svém symbolickém významu. To nám ale také připomíná, že sůl je úzce spojena se Zemí a její historií. Slovo "Halit" (neboli kamenná sůl) je odvozen z řeckého slova "Hals" pro sůl a "Lithos" pro kámen.

Kamenná sůl je jedním z nejjemnějších minerálů, s hodnotou tvrdosti 2 (hodnota diamantů 10). Základní forma soli je perfektní krychle (subjekt s šesti plochami). Krystal kuchyňské soli sestává z "krychlové plošně centrované" krystalické mřížky sodíkových a chloridových iontů. V této konfiguraci, jeden iont sodíku (Na) je symetricky obklopen šesti ionty chloru (Cl) a každý iont Cl je obklopen šesti sodnými ionty.

Halit krystalizuje v přísném souladu s pravidly krychlové krystalické soustavy. To bylo prokázáno při laboratorních experimentech za různých různých podmínek řešení. Neexistují žádné výjimky z tohoto pravidla pro některou z krystalických forem - octahedron (s osmi plochami), kosočtverečný dvanáctistěn (se dvanácti povrchy), kosatkového (jehly ve tvaru) nebo Dendrite (stupnice).

Halit (čili kamenná sůl) je klasifikován jako jedna z hornin, která vznikla srážením / odpařováním  vody solného jezera nebo laguny při jejich vysychání. Stejně jako soli zůstanou vysráženy i ostatní minerály jako je například sylvinit (chlorid draselný, KCl), sádrovec (síran vápenatý, CaSO4, 2H2O), vápno (uhličitan vápenatý, CaCO 3), dolomit (uhličitan vápenatý / hořečnatý, CaMg (CO 3) 2) a anhydrit (sádra bez obsahu vody). Proces srážení se vždy řídí stejnými pravidly. Příliv nové vody narušuje celý proces a minerály mohou buď opět rozpustit, nebo být pokryty novými vrstvami.

Zechstein sůl

Nejvydatnější a nejrozšířenější naleziště kamenné soli ve střední Evropě pochází z "Zechstein éry", která se vyznačuje četnými solnými cykly, které byly tvořeny opakovanou přítomností a ústupem moře. Tloušťka vrstvy cyklu se pohybuje od 100 do 600 metrů. Čtyři až šest cyklů Zechstein soli obsahují draselné soli. Zechstein sůl byla částečně překryta mladšími vrstvami hornin, které jsou silné více než 2.000 m. Tlak vyvíjený těmito vrstvami způsobil, že sůl začala proudit a vystoupala vzhůru směrem k povrchu Země. Tím byly vytvořeny obrovské solné komory (pně). Tyto pně se využívají k získávání kamenné soli a draselné soli, následně ke skladování ropy a zemního plynu i pro konečné uskladnění odpadu.

Zechstein sůl vznikla před přibližně 250 miliony let (geologické značení Zechstein). Naleziště jsou především v Anglii a v severních nížinách Německa.

Werfenian sůl

Werfenian sůl představuje naleziště soli ve východních Alpách, a to zejména v oblasti Hall im Tirol, Berchtesgaden, Bad Ischel, Hallstatt a Altaussee. Tato naleziště byla původně uložena jižně v oblasti Tethys, odkud byla během tvorby pohoří Alp přesunuta. Tato ložiska soli nejsou vrstvená, ale jsou přítomná spolu s ostatními horninami a proto jsou velmi znečištěny jílem, anhydritem a dolomitem (nízký obsah soli).

Werfenian sůl vznikla před přibližně 245 miliony let (geologické značení Horní perm). Naleziště jsou především v Rakousku a Bavorsku (od Hallein po Altaussee).

Röt sůl

Röt sůl, která se vyskytuje ve vrstvách mezi 60 a 80 m, je známa především z operací při těžbě ropy. Je těžena loužením ve městě Hengelo (Nizozemsko) z hloubky 300 až 400 metrů.

Röt sůl vznikla před přibližně 240 miliony let (geologické značení Röt čili červená nebo Bunter pískovec). Naleziště jsou v Nizozemsku a severním Německu.

Muschelkalk sůl

Tato sůl se vytvořila před 235 miliony let, když moře ustupovalo z míst, kde je dnes oblast Severního moře a zasahuje až do Švýcarska a východní Francie. Vrstvy soli dosahují maximální tloušťky 100 metrů. Tato sůl vzbudila zájem velice brzy, protože zásobuje četné vnitrozemské solné prameny, a tedy jí bylo možné extrahovat. Důležitost Muschelkalk soli se ještě zvýšila nástupem moderních metod jejího získávání.

Tato sůl neobsahuje žádné draselné soli a je často prokládána anhydritem, hlínou a dolomitem. Těží se hornickým způsobem jako sůl kamenná a je následně získávána odpařováním.

Muschelkalk sůl vznikla před přibližně 235 miliony let (geologické značení Střední Muschelkalk). Naleziště jsou v Lorraine, Švýcarsku a francouzské Juře a jižním Německu.

Keuper sůl

V Keuper (Horní triasu), před 225 milióny let, se ve střední Evropě opět vysráží odpařované horniny (hlavně sádra a anhydrit). V těchto skalách se nacházely regionální laguny železité soli, např. v Cheshire (Velká Británie), Nancy (Francie) a v Lons-le-Saunier (Jura). Izolované ložisko soli v údolí Rhôny (v kantonu Vaud) je také Keuper sůl, ale pochází z jižní části dnešních Alp. Tato ložiska mají  tloušťku menší než 100 metrů.

Keuper sůl vznikla před přibližně 225 miliony let (geologické značení Sádra Keuper). Naleziště jsou v Anglii, Lorraine, Švýcarsku a francouzské francouzské Juře.

Jurská sůl

K vysrážení soli ve střední Evropě také došlo behem Jurské doby (před asi 150 milióny let). Tato sůl se však nijak nevyužívá.

Jurská sůl vznikla před přibližně 150 miliony let (geologické značení Horní Jura). Naleziště jsou v severním Německu.

Terciární sůl

V období křídy (před 145 až 65 milióny let), zůstaly formace železité soli omezeny na oblast Středomoří. Naleziště této soli jsou v Rumunsku, na Sicílii, v Itálii, jižní Francii a Španělsku.

Teprve v Dolním třetihorách (před 40milióny let) byly vytvořeny naleziště soli severně od Alp. Jedná se např. o naleziště ve městech Wieliczka a Bochnia (v Polsku).


Naše nabídka

Z geologického pohledu dodáváme Muschelkalk a Keuper kamennou sůl.

Dopřejte si blahodárné účinky soli a vyzkoušejte naši švýcarskou sůl, švýcarskou ochucenou sůl, švýcarskou kosmetiku pro obličej a švýcarskou kosmetiku pro tělo.

Vyzkoušejte švýcarské TOP produkty. Využijte produkty švýcarské kvality – dary švýcarské přírody, úroveň švýcarského zpracování. Okuste švýcarský způsob života na vlastní kůži a chuťové pohárky.