Proč sůl – funkce a použití

Veškerý život je neoddělitelně spojen se solí jako surovinou a komoditou. Její chuť je jedinečná a její  účinky velmi různorodé.

Avšak množství použité soli je kritickým faktorem. To je důvod, proč s ní musí být zacházeno šetrně.

Sůl znamená život

Sůl hrála svoji důležitou roli již při vzniku života na Zemi. Soli a další základní chemické látky v kombinaci s vodou v prvotních oceánech tvořit "prvotní vývar", ve kterém byly schopny se rozvíjet první mikroorganismy.

Multi-buněčný člověk, i přes tři milióny let trvající vývoj, si ve svém nitru udržel něco z pravěkého oceánu a to v podobě toho, co je známo jako extracelulární tekutina, která obklopuje naše buňky. Jeden litr této tekutiny obsahuje 9 gramů kuchyňské soli.

Sůl je speciální látka s jedinečnou chutí a nejrůznějšími účinky. Dobré jídlo může být ochuceno pouze několika špetkami soli, sůl může být velkoryse přidána do vody pro přípravu osvěžující lázně, avšak bolest "tření soli v ráně" je nejen příslovečná ale doslovná skutečnost.

Krev (v našich tepnách), pot (na našem obočí) a slzy (radosti na našich tvářích) dokazují, že sůl je jídlo našeho života. Solná lázeň - voda, teplo a sůl vzpruží naše unavená těla, uvolní naši mysl, pečuje o naši pokožku a aktivuje náš krevní oběh.

Přírodní lék

Lékařská věda uznala všeobecnou potřebu soli již v dávných dobách. Sůl byla považována také za lék. Sůl hrála významnou roli při hygieně a byla považována za účinnou látku při dietě. Dokonce i v těchto dobách byly oceňovány léčebné účinky mořské vody a slaných lázní. Mnoho renomovaných lázní vznikla během římské éry.

Jedním z příkladů je 0,9% roztok kuchyňské soli, který je nezbytný v případě poranění spojených se ztrátou krve nebo jako nosné médium pro další léky podávaných v infuzích. Tento fyziologický a izotonický roztok kuchyňské soli pomáhá zachraňovat životy.

Sůl je také úspěšně používána v přírodní medicíně a jako domácí lék. Slané roztoky v určitých koncentracích mohou snížit otok zanícených sliznic a jsou užitečné při nachlazení nebo zánětech krku a hltanu. Znalosti o léčebných účincích solných pramenů byly také aplikovány v moderní době. Slané koupele jsou využívány při léčbě celé řady potíží včetně těch, které ovlivňují pohybový aparát (např. k léčbě dny, revmatismu a ischiasu). Teplé slané koupele jsou také využívány jako forma pooperační péče po ortopedických a neurologických zásazích, zranění způsobených nehodami, následky ochrnutí, léčbě kardiovaskulárních onemocnění a onemocnění dýchacích cest.

Kožní onemocnění se úspěšně léčí solí, světlem a teplem, a to buď přímo na mořském pobřeží nebo v klinikách.

Role sodíku (Na)

Sodík hraje klíčovou roli v přenosech podnětů podél drah našeho nervového systému.

Naše nervové buňky obsahují draselné ionty. Jejich buněčné membrány jsou v klidovém stavu nepropustné pro ionty sodíku. Avšak když je buněčná membrána stimulována, náhle se stane propustnou a sodíkové ionty proudí dovnitř, což způsobuje změnu elektrického stavu buňky. Nervová vlákna toto předají jako elektrický signál.

Pokud je poměr draslíku a sodíku v těle narušen v důsledku nedostatku soli, mohou se objevit příznaky, jako je únava, vyčerpání, pomalému reakce a svalové křeče. Nicméně sodík nemůže být nahrazen draslíkem, jak někdy chybně doporučováno při dietách.

Role chlóru (Cl)

Chloridové ionty jsou velmi důležité pro trávicí funkci. Žaludeční šťávy kromě hlenu a enzymů obsahují i kyselinu chlorovodíkovou, která je činí silně kyselé (hodnota pH: 1,0 - 1,5). Tato kyselost je velmi důležitá, protože to zabíjí patogeny obsažené v potravinách a připravuje proteiny obsažené v jídle pro další štěpení.

Chuť slz a potu nám dokazuje, že máme sůl i v našem těle. Při tělesné hmotnosti 70 kg je obsah soli 125 gramů. To však není konstantní hodnota, protože denně vyloučíme sůl prostřednictvím potu a moči. Lidé a zvířata mají nutnost takto vyloučenou sůl nahradit. Život bez soli po delší dobu vždy vyústí v příznaky nedostatku případně nemoci a v extrémních případech dokonce i smrt.

Riziko nedostatku soli existuje v souvislosti s nevyváženými dietami, poruchami pocitu žízně u starších lidí, extrémními průjmy a vytrvalostními sporty.

Kolik soli člověk potřebuje?

Požadavky na sůl jsou vysoce individuální a liší se podle hmotnosti, fyzické aktivity a zdravotního stavu. Dospělí potřebují 4 až 6 gramů kuchyňské soli denně. S vyváženou stravu, jsou tato množství obsažena v jídle. V Německu, Rakousku a Švýcarsku, statistiky ukazují, že tyto pokyny hodnota je překročena o jeden až dva gramy na den.

Doporučená dávka soli pro dospělého člověka platná v ČR je 5 gramů za den. Avšak spotřeba je okolo 16,5 gramů za den, tedy více jak 3x větší množství než je doporučené. Když se tedy musíme omezit v konzumaci soli, proč si nedopřát tu nejvyšší světovou kvalitu – naši švýcarskou sůl a švýcarskou ochucenou sůl?

Rizika spojená s nadměrnou konzumací soli můžete najít zde.

Proč se do soli přidává jód?

Sůl přispívá k dobrému zdraví jako ideální nosného médium pro stopové prvky. Lidské tělo potřebuje jód k regulaci funkce štítné žlázy. Doporučená denní dávka pro dospělého člověka se pohybuje mezi 100 a 150 mikrogramům (0,00015 g). To je nepatrné množství. Přesto spotřeba potravin nebo nápojů nezaručí, že jsme jej získali. Nedostatek jódu vede ke vzniku strumy (vole) a jiným příznakům jeho nedostatku.

Ve Švýcarsku byly důsledky nedostatku jódu byly známy na začátku minulého století. Po místních šetřeních byla zavedena jodizace soli v celé zemi poprvé v roce 1922. Švýcarsko bylo proto průkopníkem v této oblasti. Není pochyb o tom, že pokles výskytu strumy (vole) a chorob spojených s nedostatkem jódu lze přičíst především tomuto opatření. Jodizace stolní soli je nyní klíčovým faktorem při globálních programech zdravotní péče Světové zdravotnické organizace (WHO) a Organizace spojených národů Dětský fond (UNICEF).

Dopřejte si nejvyšší světovou kvalitu – naši švýcarskou sůl a švýcarskou ochucenou sůl. Nabízíme také čistě přírodní sůl bez přídavku jódu a fluoru.

Proč se do soli přidává fluor?

Zubní lékaři zjistili velice brzy, že pravidelné proplachování zubní skloviny i velmi nízkou koncentraci fluoru přispívá k zachování a posilování zubní skloviny. Fluor není účinný pouze v růstové fázi zubů, ale také u starších lidí. Fluor v kuchyňské soli je tedy vhodným a (navíc) nenákladný prostředkem prevence zubního kazu pro celou populaci.

 

Dopřejte si nejvyšší světovou kvalitu – naši švýcarskou sůl a švýcarskou ochucenou sůl. Nabízíme také čistě přírodní sůl bez přídavku jódu a fluoru.


Naše nabídka

Dopřejte si blahodárné účinky soli a vyzkoušejte naši švýcarskou sůl, švýcarskou ochucenou sůl, švýcarskou kosmetiku pro obličej a švýcarskou kosmetiku pro tělo.

Vyzkoušejte švýcarské TOP produkty. Využijte produkty švýcarské kvality – dary švýcarské přírody, úroveň švýcarského zpracování. Okuste švýcarský způsob života na vlastní kůži a chuťové pohárky.